Somnul bebelușului de 2-4 luni începe să se așeze noaptea, dar ziua ne poate da bătăi de cap.

Odată ajuns la 6-8 săptămâni de viață corectate, bebelușul tău începe să zâmbească conștient și să facă tot mai multe asocieri. Îi putem oferi astfel un mediu consistent de somn, atât ziua, cât și noaptea, care să funcționeze ca un indiciu că somnul urmează. Mediul optim de somn imită o peșteră, adică avem întuneric deplin, răcoare și liniște sau zgomote albe. 

Totodată, nu uităm de mediul sigur de somn care este deosebit de important în această perioadă de la 2 la 4 luni, când riscul sindromului morții subite la sugar este cel mai ridicat. Așadar, punem bebelușul la somn tot timpul pe spate, singur în pătuț, pe saltea tare, cu cearșaf perfect întins și fără alte obiecte în jur. Mai puțin înseamnă mai mult când vorbim de siguranța la somn.

După vârsta de 6-8 săptămâni devine tot mai dificil pentru bebeluși să-și închidă pur și simplu ochii și să adoarmă când sunt obosiți. Nu pot sublinia cât de important este să conștientizăm și să urmărim semnele timpurii de somn ale bebelușului pentru a evita situația ca acesta să devină prea obosit ca să mai poată adormi ușor. La mai puțin de o oră de când este treaz, beblușul poate arăta că începe să îi fie somn. Nivelul lui de activitate și de concentrare scade, privirea lui devine fixă și sticloasă și poate începe să clipească mai des. Unii bebeluși arată clar aceste semne de somn și le mențin până când părinții le conștientizează, dar alții au nevoie de un mediu relaxant pentru a le arăta, iar părinții trebuie să fie cu ochii pe ei ca să nu le rateze.

Rutina constantă și relaxantă înainte de somn, atât ziua, cât și noaptea, joacă un rol tot mai important de la 6-8 săptămâni de viață, ajutând corpul bebelușului să se pregătească de somn și indicându-i minții că somnul urmează. Un exemplu de rutină poate cuprinde intrat în camera de somn ușor întunecoasă, cântat, schimbat scutecul, pus pijamale, pornit zgomote albe, făcut întuneric deplin, legănat, adus bebelușul într-o stare de somnolență și apoi pus în pătuț la somn. Poate dura 5-10 minute. Dacă bebelușul începe să se agite când îl punem în pătuț, îl putem ridica, legăna și pune apoi înapoi în pătuț.

Dacă rutina durează mai mult de 15 minute, iar bebelușul pare că se agită în loc să se relaxeze, putem considera că am făcut suficient și este timpul să-l punem în pătuț la somn. Este posibil ca nevoia lui cea mai mare în acest moment să fie de somn, nu de conectare. Agitația sau plânsul pot fi cauzate ușor de oboseală sau supra-stimulare. Pe principiul că tratăm cauza (oboseala sau supra-stimularea), nu simptomele (agitația sau plânsul), punem bebelușul la somn. Ne asumăm acest moment imperfect și avem grija ca data viitoare să începem rutina de somn mai devreme, urmărind cu atenție semnele timpurii de somn ale bebelușului. Dacă ii permitem deseori să ajungă prea obosit, iar apoi ne străduim să-l liniștim, intrăm involuntar într-un cerc vicios în care oboseala și starea de iritabilitate se potențează una pe alta.

Pe de altă parte, dacă bebelușul adoarme în timul rutinei, avem grijă ca data viitoare să scurtăm rutina. Din nou, nu pot sublinia cât de important este să-i dăm bebelușului ocazia să exerseze adormirea singur, adică să facă singur tranziția de la ochi deschiși la ochi închiși. Acest aspect esențial pentru procesul de consolidare a somnului, adică pentru trecerea de la un ciclu de somn la altul, atât ziua, cât și noaptea.

Pe parcursul acestei perioade de la 2 la 4 luni, când simți că este potrivit atât pentru tine, cât și pentru bebeluș, poți experimenta punerea bebelușului în pătuț tot mai treaz. Cel mai probabil, acest lucru va funcționa cel mai bine (fără proteste sau doar cu ușoare proteste) dimineața, la primul somn, când bebelușul nu este încă obosit. Dacă merge, poți face asta din ce în ce mai des, iar dacă nu funcționează (bebelușul protestează și nu dă semne că și-ar putea reduce protestele prin resursele proprii), nu este cazul să îți faci griji. Îl iei în brațe și îl adormi tu sau partenerul, de preferat cu tehnici cât mai diverse. Tu și bebelușul tău aveți o grămadă de ocazii de a exersa până la împlinirea vârstei de 4 luni, adică până când se consolidează asocierile care au început să se formeze la vârsta de 6-8 săptămâni.

Așadar, în perioada 2-4 luni nu există reguli de somn. Este doar o perioadă de practică, dar una importantă, menită să-ți dea ocazia să-ți observi bebelușul și să-l cunoști cât mai bine. Somnul de noapte este primul care se va regla, devenind mai lung și mai consolidat (cu mai puține treziri pentru hrană), iar ora de culcare seara se va muta în mod natural mai devreme, atâta timp cât urmărim semnele timpurii de somn ale bebelușului, practicăm cu consecventă rutina de somn și îi asigurăm întuneric deplin la somn. Ora de culcare seara se poate muta, de exemplu, de la ora 21 la ora 19 sau 18 sau chiar și mai devreme. 

Somnul ziua poate deveni însă mai provocator ca în primele 2 luni deoarece bebelușul este mai conștient de lumea din jurul lui și este mai ușor stimulat. Dacă bebelușul tău se trezește supărat după un somn scurt, îi poți da ocazia câteva minute să-și găsească resursele proprii să intre în următorul ciclu de somn. Bebelușii vor putea sta treji în mod natural (fără să primească cortizol sau adrenalină pentru a face față oboselii) mai mult de o oră, iar un tipar al somnurilor de zi începe să se contureze, pe măsură ce bebelușul se apropie de vârsta de 16 săptămâni, iar ritmurile circadiene se formează.

Sfatul meu pentru tine, ca mamă și femeie, este să fii blândă și să ai răbdare cu tine în această perioadă plină de provocări și emoții intense. Cere ajutor și primește ajutorul care ți se oferă, fie că vine de la partener, familia extinsă, prieteni sau comunitate. Ai nevoie de pauze și timp doar pentru tine ca să îți umpli rezervorul și să îi oferi bebelușului cea mai bună variantă a ta. Toată familia va avea de câștigat când mama este odihnită, sănătoasă și echilibrată.

Eu sunt Ioana Oprean, consultant certificat în somnul bebelușilor și copiilor mici. Dacă vrei să lucrăm împreună pentru îmbunătățirea somnului copilului tău, poți programa o consultație sau te poți înscrie la workshopul specific vârstei.

54 Responses

 1. Buna ziua! Am un bebe de 2 luni, este sau pare sa iasa (chiar nu sunt sigura) din cel de-al doilea salt mental si adormirile ziua chiar au devenit din ce in ce mai grele ajungand de multe ori la plans. Si rezultatul nu mai mult de 30 de minute. Noaptea folosim: intuneric in casa, sunete albe ai infasat. Pe zi pana acu lasam sa fie lumina fara sunete albe si fara infasat ca sa faca diferenta intre si noapte(din cate intelesesem ca se face la noi nascuti). Din ce inteleg din acest articol e ca ar trebui sa aplicam acelasi mediu si ziua? Noaptea folosim: intuneric in casa, sunete albe ai infasat. Pe zi pana acu lasam sa fie lumina fara sunete albe si fara infasat ca sa faca diferenta intre si noapte (din cate intelesesem ca se face la noi nascuti).

 2. Bună seara, confuzia între zi și noapte pe care o au unii bebeluși dispare în jurul vârstei de 2 luni (la 6-8 săptămâni de viață corectate, considerate de la 40 de săptămâni de la concepție). Așadar, întunericul la somnurile de zi nu îi mai încurcă de la această vârstă nici pe acei bebeluși care tindeau să stea treji noaptea și să doarmă mai mult ziua. Melatonina, hormonul somnului, se secretă pe întuneric, fiind inhibată de lumină. Bebelușii au nevoie de melatonină pentru a adormi și a-și menține somnul, atât ziua, cât și noaptea. În timp ce unii bebeluși par să doarmă bine atât pe întuneric, cât și pe lumină, pentru alții întunericul este vital ziua pentru un somn consolidat (de minim o oră).

  1. Buna seara am un bebe de 3 luni și este un chin noaptea sa adormim ce sa facem sa dormim doarme de la ora 20:00 pana la ora 23:00 după se trezeste și nu se mai culca pana dimineața la ora 6:00 eu nu mai rezist ca mama am fost și la pediatru nici un rezultat am încercat orice mi-a trecut prin minte sub nici o forma nu se culca pana dimineața.Multumesc frumos pentru un raspun!

   1. Bună seara, recomand să ne auzim în cadrul unei consultații pentru a vedea cum putem promova somnul în contextul vostru specific. Ca indicații principale, aș menționa: întuneric beznă la somn, limitarea interacțiunii noaptea, cu excepția meselor, expunerea la lumină naturală ziua și somnuri dese ziua. Orice copil poate dormi bine, dar unii au nevoie de mai mult context de somn din partea părinților, iar părinții respectivi au nevoie de informare corectă și sprijinul unui specialist.

 3. Scuze, poate este o intrebare cu un raspuns evident, insa cred ca este un subiect ce merita dezbatut: De ce recomandarea este culcarea bebelusilor mereu pe spate? In maternitate ni se spune sa punem bebelusul DOAR pe o parte, niciodata pe spate pt ca poate da laptic afara si astfel.risca sa se innece (cu toate ca el dormind pe.spate isi tine natural capul pe o parte sau alta). Ma gandeam ca este o recomandare invechita practicata la spitalele de stat insa am fost surprinsa sa o primesc la privat, unde am nascut, unde se presupune ca urmeaza recomandari mai noi.
  Doarme mai bine bebelusul pe o parte?

  1. Bună ziua, orice ocazie de a sublinia importanța siguranței la somn a bebelușului este binevenită. Așadar, punem bebelușul tot timpul la somn pe spate, singur în pătuț, pe o saltea fermă, cu un cearșaf fix și nimic altceva în jur. Campania ”Back to sleep” a scăzut semnificativ rata deceselor sugarilor în timpul somnului (cel mai probabil cauzate de sufocare) în țările în care a fost implementată și unde sindromul morții subite la sugari este monitorizat. Nu știu de ce în maternitate vi s-a recomand altfel. Recomandări oficiale cu privire la siguranța la somn găsiți pe site-ul Academiei Americane de Pediatrie. În România nu avem (încă) o instituție dedicată acestui scop. De asemenea, recomand oferirea a cât mai mult timp pe burtică ziua (sau pe spate liber, pe podea) pentru ca bebe să deprindă rostogolirile de pe spate pe burtă și invers. Până când reușește să se întoarcă singur de pe burtă pe spate, e indicat să-l întoarcem noi înapoi pe spate în timpul somnului, dacă e cazul. De când reușește să revină singur pe spate, îl putem lăsa să doarmă pe burtă dacă așa a ales el după ce noi l-am pus pe spate inițial.

 4. Buna seara! Am un bebe de 2 luni, in general ziua are 2 somnuri (in unele zile mai scurte de 30-45min, altădată leagă 2-3ore). Problema este somnul de noapte. Începem rutina (baie, imbracat, papa) in camera întunecată cu sunte albe înainte de ora 19 (am înțeles ca atunci începe sa se secrete melatonina), dar uneori durează și 2-3h pana adoarme. Noaptea nu sunt probleme, se trezeste o data pentru a mânca. Ce as putea face ca sa adoarmă in jurul orelor 19-20? Mulțumesc!

  1. Bună ziua, la 2 luni bebe are nevoie de somnuri dese ziua (cam la fiecare 45 de minute de stat treaz în prima parte a zilei, respectiv la fiecare 90 de minute de stat treaz în a doua parte a zilei). Pot fi 4, 5 sau chiar 6 somnuri în fiecare zi, în funcție de durata lor. Dacă bebe stă mult timp treaz între somnuri, acest lucru îi poate îngreuna semnificativ adormirea seara din cauza oboselii acumulate peste zi. Așadar, recomand să îi oferiți cât mai des context de somn pentru o adormirea cât mai lină și mai devreme seara.

 5. Buna ziua!
  Am o fetita care azi a facut 3 luni, iar ziua ne cam chinuim cu somnul. Adoarme doar in brate iar cand o pun in patut in 5 minute este treaza( se cam intampla de vreo2-3 ori pana reusesc sa o culc de tot). Oare unde gresesc? Incerc sa o culc mereu cand vad ca i se înroșesc sprâncenele. Seara facem baita la 7 si pe urma la somnic. Nu am avut treaba pana acum cateva saptamani. Tot asa se intampla ca si ziua. Inainte se trezea din 3 in 3 ore pentru mancare. Acum din 2 in 2 uneori doarme doar o ora si e treaza. Nu mai adoarme fara mancare.

 6. Buna!
  Am un bebelin de 6 saptamani si 2 zile. Adoarme in 90% din cazuri in brate, dupa care este pus in patut(de multe ori isi continua somnul, insa exista si dati cand se trezeste in momentul in care l-ai pus in patut si necesita leganare, sunete albe). Mi-as dori tare mult sa il dezvat sa mai adoarma in brate insa pare a fi un proces destul de greoi, incepe sa planga. Precizez faptul ca de asemenea intre somnurile peste zi plangem cam des, aspiratorul bagat in priza pare sa-l linisteasca (descoperire facuta de 4 zile) si nu stiu ce sa ii fac, nu stiu ce il necajeste sau doare, avem mai nou si 2-3 somnuri de cate 20-45 min(in rest legam si 3-4 ore),As vrea ca procesul de adormire peste zi sa fie mai usor. De asemenea, de cateva zile la somnul de seara ca sa zic asa, se trezeste in jurul orelor 19-20 si reusesc sa il mai adorm in jurul orelor 23:00-00:00. Dupa care leaga si 3-4 ore. Este normal? Cum ma sfatuiti sa gestionez aceste probleme de somn?
  Multumesc anticipat pentru eventualul raspuns.

 7. Bună seara, am o fetita de 2 luni și o săptămână noi avem o problema cu somnul de noapte reușim doar după ora 00:00 sa ne punem la somn și atunci cu multa agitație și refuzul sânului pana nu fac câteva ture prin casa cu ea pusa la San. Oare ce ar trebui sa fac ?

 8. Buna.bebelina mea are 3luni si 2saptamani.intr adevar somnul de peste zi este mai lung daca o tin in brate in rest ori se trezeste imediat dups ce o pun in patut ori dupa 30 de minute.readormirea ar fi destul de rapida daca II dau sanul.intrebarea mea este daca bebelusul adoarme dupa 5 minute iar se trezeste dupa iar il adormim,de cate ori Sa facem readormirea? Si dupa readormire lasam bebelusul sa doarma in mediul unde stim ca va dormi,brate/carucior?

 9. Si la somnul de noapte ne confruntam cu multe treziri..intre 4 si 7 treziri.daca trezirea este dupa 2.5 3 ore atunci o alaptez daca se trezeste la o ora dupa masa incerc alta varianta.. cat de mult timp Sa aloc pt readormire? La mesele de peste noapte bebele de 3luni si 2saptamani trb stimulat sau il lasam Sa bea 3-5 Minute..se intampla ca dupa 5 Minute de supt Sa adoarma..de obicei la primele 2 treziri de la culcare bea mai mult 10- 15 Minute dupa la urmatoarele treziri3- 5 Minute.cum ar trb procedat ca trezirile pt masa sa fie intre 3-3,5 ore? Multumesc

 10. Buna ziua am o bebelușă de 3 luni noi nu avem probleme cu somnul însă curiozitatea mea este dacă este contraindicat sa avem sunete albe tot timpul nopții am început sa le introduc toată noapte la al 2 le-a salt mental ptc am văzut ca se chinuia sa adoarmă pe timp de zi folosim sunete albe la fel doar ca ziua e un volum mai mare dar noapte este redus cât da fie pe fundal recomandați acest lucru?

 11. I really like your blog.. very nice colors & theme.

  Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to
  find out where u got this from. thanks a lot

 12. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

 13. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *