Ioana Oprean | Consultant somn copii

Ready to sleep, baby?

by Ioana Oprean, Child Sleep Consultant

Întrebări frecvente

Ce înseamnă sleep training?

Folosim termenul de sleep training în România pentru a descrie procesul de schimbare a modalității în care un bebeluș sau un copil mic a fost obișnuit să adoarmă. De regulă, îl învățăm să deprindă adormirea și readormirea independentă, dezvățându-l de asocierile de somn pe care le are deja formate și învățându-l unele noi.

De ce este important sleep training-ul bebelușului pentru un somn de calitate?

Sleep training-ul bebelușului sau copilului mic este o piesă importantă (dar nu singura) din puzzle-ul care alcătuiește somnul de calitate. Aducând adormirea și readormirea în controlul copilului, îi asigurăm un somn consolidat, neîntrerupt, specific vârstei, atât ziua, cât și noaptea. Totodată, îi creăm premisele să adoarmă și să readoarmă ușor atunci când corpul lui are nevoie de somn. Somnul bebelușului va fi astfel mai puțin influențat de salturile normale în dezvoltarea lui fizică, cognitivă sau emoțională.

De ce nu facem sleep training cu bebelușul mai mic de 4 luni?

În primele 4 luni de viață bebelușul nu are încă asocieri de somn formate și consolidate, deci nu avem ce schimba. Asocierile de somn încep să se formeze în jurul vârstei de 2 luni și se consolidează până la vârsta de 4 luni. 

Ce putem face în primele 4 luni pentru a pune bazele unui somn de calitate?

Îi oferim un mediu sigur de somn, suntem atenți la semnele lui de somn, îl punem la somn sau îl adormim atunci când corpul lui are nevoie de somn, oferim șansa mai multor persoane să se implice în adormirea bebelușului, creăm un mediu optim de somn, o rutină constantă de somn, exersăm pusul tot mai treaz în pătuț și aducem tot mai devreme ora de culcare seara.

Este important întunericul pentru un somn de calitate?

Da, întunericul ajută secreția de melatonină, hormonul somnului, contribuind atât la inițierea mai rapidă a somnului, cât și la menținerea somnului în momentul trecerii de la un ciclu de somn la altul.

Ce sunt perioadele de veghe și de ce ne ghidăm după ele în primele 4 luni de viață?

Perioadele de veghe sunt intervalele de timp în care bebelușul poate sta treaz în mod natural, fără să primească cortizon sau adrenalină pentru a face față oboselii sau supra-stimulării. Aceste perioade de veghe cresc de la cca. 30-60 de minute în prima lună la 45 sau 90 de minute la 3-4 luni. Ne ghidăm după perioadele de veghe specifice vârstei (corelate cu semne de somn) pentru a pune bebelușul la somn în primele 4 luni de viață deoarece ritmul lui circadian nu este încă format.

Ce sunt intervalele biologice de somn și de ce ne ghidăm prioritar după ele după primele 4 luni de viață?

Intervalele biologice de somn sunt perioadele din zi în care corpul are nevoie de somn, iar somnul se inițiază mai ușor și se menține mai ușor, asigurând premisele unui somn de calitate. După primele 4 luni de viață, odată cu formarea ritmului circadian al bebelușului, ne ghidăm după intervale biologice de somn (corelate cu semnele de somn) pentru a pune copilul de somn.

Care sunt intervalele biologice de somn și de unde știm că sunt mai importante ca perioadele de veghe după primele 4 luni?

Intervalele biologice de somn indică o trezire naturală dimineața la 6-7, primul somn să înceapă la 8:30-9, al doilea somn să înceapă la 12-13, iar somnul de noapte să înceapă la 17:30-19:30. O variație de cca. 30 de minute în plus sau în minus este acceptabilă, în funcție vârsta copilului, semnele lui de somn, calitatea somnurilor de zi sau gradul de stimulare de peste zi.

Știința este cea care susține intervalele biologice de somn pentru obținerea unui somn de calitate, odată cu formarea ritmurilor circadiene la 4 luni de viață. Perioadele de veghe sunt din păcate mai populare, dar nu au bază științifică și nu sunt suficiente pentru a asigura copilului somnul de calitate de care are nevoie.