Studiul de mai jos încearcă să răspundă la această întrebare:

Bernier, A., Beauchamp, M. H., Bouvette-Turcot, A.-A., Carlson, S. M., & Carrier, J. (2013). Sleep and Cognition in Preschool Years: Specific Links to Executive Functioning. Child Development, 84(5), 1542–1553. doi:10.1111/cdev.12063.

Prezint în continuare respectivul studiu: contextul de cercetare, metoda, participanții, procedura, variabilele și instrumentele de măsurare, rezultate, concluzii și discuții, respectiv limitele studiului.

Introducere

Numeroase studii au arătat că performanța cognitivă este strâns legată de somn la adulți datorită multiplelor mecanisme celulare și biochimice care au loc în timpul somnului. Având în vedere plasticitatea creierul din primii ani de viață, ne putem aștepta ca legătura dintre somn și cogniție să fie mai mare la copii, în special la copii de vârstă mică. Totuși, există puține studii pentru această categorie de vârstă, dintre care și mai puține longitudinale. Studiul realizat de Bernier et. al (2013) vine în întâmpinarea acestui gol în știință.

În prezent, somnul nu pare a fi apreciat la adevărata lui valoare. Este încurajată agrenarea unei persoane în cât mai multe activități, munca peste program sau activitatea socială intensă. Similar, copiii petrec mult timp la grădiniță sau școală, apoi în cadrul activităților extracuriculare sau evenimentelor sociale. Se reunesc deseori doar seara cu părinții acasă, când joaca și conectarea de care nu au avut parte pe timpul zilei iau locul somnului de care ar avea nevoie la acel moment. Conceptul de copil obosit sau suprastimulat nu este des întâlnit în România, fiind conștientizat doar în mică măsură, deși studiile științifice arată că somnul de calitate ajută copilul să crească, îi dezvoltă memoria, îi stimulează creativitatea și contribuie la reglarea lui emoțională.

Metodă

Bernier, împreună cu alte trei colege de la University of Montreal, Canada, și o colegă de la University of Minnesota, SUA, au investigat în perioada 2008 – 2013 posibila legătură dintre somnul copiilor mici și performanța lor cognitivă. Somnul a 65 de copii din Montreal, Canada, cu vârsta de 1 an a fost înregistrat într-un jurnal de către mamele acestora, iar copiii au susținut 3 ani mai târziu un test pentru evaluarea cunoștințelor generale și unul pentru evaluarea funcționării executive complexe (gândirea abstractă).

Participanți

Eșantionul analizat este format din 65 de copii (27 de băieți și 38 de fetițe). Familiile au fost selectate aleatoriu de pe lista de nașteri oferită de Minsterul Sănătății din Canada. Au fost excluse din selecție nașterile premature sau dizabilitățile fizice sau mentale ale copiilor, cunoscute la vârsta de 6 luni. Vârsta, educația și situația economică a familiilor au fost analizate când copiii aveau 6 luni și acoperă o gamă largă de variante.

Procedură

Studiul inițial, publicat în anul 2010 de către Bernier et al., a avut mai multe etape. La naștere, mamele au primit o scrisoare cu descrierea studiului, urmată de un telefon. La vârsta de 6 luni, mamele au primit o vizită acasă în care studiul le-a fost descris în detaliu. La vârsta de 1 an, a au fost testate cunoștințele și funcționarea generală a copiilor prin testul Bayley Scales of Infant Development, realizat acasă la fiecare copil în parte. Mamele au completat în săptămâna vizitei un jurnal de somn al copilului timp de 3 zile consecutive. La vârsta de 2 ani, a fost testată funcționarea executivă a copiilor printr-un set de sarcini.

În cadrul studiului curent, care se bazează pe studiul inițial, a fost realizată o etapă suplimentară. La vârsta de 4 ani, a fost testată atât cogniția generală, cât și funcționarea executivă complexă a copiilor, prin 2 subscale alte testului Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence (WPPSI).

Variabile și instrumente de măsurare

Somnul la 1 an a fost evaluat prin jurnalul completat de mamă timp de 3 zile. Mama a specificat pentru fiecare jumătate de oră din intervalul de 72 de ore dacă copilul dormea sau era treaz. Din jurnal de somn au fost apoi extrași 2 parametri: totalul orelor de somn dintr-o zi, respectiv proporția somnului de noapte (considerat în intervalul 19-8) în totalul orelor de somn dintr-o zi.

Cogniția generală la 4 ani a fost măsurată prin subscala Information a testului Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence (WPPSI-III). Acest subtest este destinat copiilor cu vârsta între 2.5 și 7.25 ani și este compus din 34 itemi (6 imagini și 28 verbali). Testul măsoară inteligența verbală, evaluând abilitatea copiiilor de a dobândi, reține și utiliza cunoștințe generale. Testul a fost realizat acasă la fiecare copil în parte.

Funcționarea executivă complexă la 4 ani a fost măsurată prin subscala Matrix Reasoning a WPPSI-III. Acest subtest este destinat copiilor cu vârsta între 4 și 7.25 ani și cuprinde 29 itemi. Aceștia trebuie să completeze desene și să realizeze analogii prin selecția imaginii potrivite din 4 sau 5 posibilități. Testul măsoară capacitatea de gândire abstractă, formarea conceptelor și abilitățile de rezolvare a problemelor. Testul a fost realizat acasă la fiecare copil în parte. 

Rezultate

La 1 an, copiii au dormit între 9 și 16.5 ore într-o zi, media fiind de 13.1 ore, iar deviația standard de 1.4 ore, cu 63% până la 91.5% din totalul somnului având loc noaptea (în intervalul 19-8). La 4 ani, scorurile copiilor (pentru cogniția generală) la scala Information au variat între 4 și 17, media fiind 11, iar deviația standard 2.4. La 4 ani, scorurile copiilor (pentru funcționarea executivă) la scala Matrix Reasoning au variat între 1 și 17, media fiind 12.2, iar deviația standard 2.6.

Durata totală a somnului la 1 an nu a fost corelată cu cogniția generală la 1 an sau cu funționarea executivă la 2 ani, conform studiului inițial din 2010. În studiul curent, potrivit așteptărilor, durata totală a somnului la 1 an nu a fost corelată nici cu cogniția generală, nici cu funcționarea executivă la 4 ani. Proporția din somn care are loc noaptea, respectiv un somn mai lung noaptea la 1 an, nu a fost corelată cu cogniția generală la 1 an, dar a fost corelată pozitiv semnificativ cu funcționarea executivă la 2 ani, conform studiului inițial din 2010. 

Rezultatele s-au repetat în studiul curent. Proporția din somn care are loc noaptea, respectiv un somn mai lung noaptea la 1 an, nu a fost corelată cu cogniția generală la 4 ani, dar a fost corelată pozitiv semnificativ cu funcționarea executivă la 4 ani. Corelația a rămas valabilă după ce au fost luate în considerare diferențele datorate statutului socio-economic al familiei. 

Astfel, proporția din somn care are loc noaptea, respectiv un somn mai lung noaptea la 1 an este corelată pozitiv cu funcționarea executivă (cu cogniția complexă, nu generală), atât la 2, cât și la 4 ani.

Concluzii și discuții

Copiii care au un somn mai lung noaptea la 1 an au rezultate mai bune 3 ani mai târziu la testele privind funționarea executivă complexă, cum ar fi gândirea abstractă, formarea conceptelor și capacitatea de rezolvare a problemelor. Cu toate acestea, nu demostrează o cogniție generală mai bună. Somnul total de zi și de noapte la 1 an nu este corelat nici cu cogniția generală, nici cu funcționarea executivă complexă. Aceste rezultate ale lui Bernier et al. (2013) au extins semnificativ cele raportate când aceeași copii aveau 2 ani.

Chiar dacă mecanismele exacte prin care somnul influențează dezvoltarea creierului bebelușului nu sunt cunoscute încă, studiile realizate pe adulți au demonstrat că somnul joacă un rol crucial în învățare și memorie (Walker, 2009, citat în Bernier et al., 2013). Efectele benefice ale somnului în copilărie asupra dezvolătii cognitive ulterioare sunt cel mai probabil datorate calității somnului (consolidat, la orele potrivite) și nu cantității acestuia (numărul total de ore dormite într-o zi).

Cercetări viitoare sunt necesare pentru investigarea mai detaliată a legăturii dintre somn și cogniție. Pot fi măsurate obiectiv în studii viitoare caracteristici diferite ale somnului, precum și caracteristici diferite ale cogniției, în diversele etape de dezvoltare a ființei umane.

Limite 

Studiul realizat de Bernier et al. în 2013 privind legătura dintre somn la cogniție la copii a demonstrat cu succes faptul că un somn mai lung noaptea este corelat semnificativ cu funcționarea executivă complexă, dar nu și cu cogniția generală. Gândirea abstractă, formarea conceptelor și abilitatea de rezolvare a problemelor sunt susținute de un somn de calitate la vârsta de un an (caracterizat prin lungimea somnului de noapte). Cunoștințele generale nu sunt influențate de somn, dar formele mai înalte de învățare da.  

Limitele acestui studiu constau în faptul că somnul de calitate a fost măsurat doar din perspectiva lungimii somnului de noapte, respectiv a proporției acestuia în totalul somnului din ziua respectivă. Măsurători obiective privind diferitele componente ale unui somn de calitate pot fi măsurate cu mai multă rigoare în viitor. Acestea ar putea fi: somnul neîntrerupt pe timpul nopții, capacitatea de inițiere rapidă a somnului, dispoziția după finalizarea somnului sau starea de alertă generală pe timpul zilei. Totodată, mai multe cercetări asupra cogniției copiilor în diferitele etape de dezvoltare a acestora pot oferi o imagine mai clară asupra felului în care somnul de calitate influențează diferite aspecte ale învățării.

 

Calitatea somnului influențează dezvoltarea copiilor noștri. Eu sunt Ioana Oprean, consultant certificat în somnul copiilor. Dacă simți că somnul copilului tău ar putea fi îmbunătățit și ești pregătit să lucrezi la acest aspect, poți programa o consultație individuală sau poți participa la workshopul specific vârstei.

70 Responses

 1. Ace of Base — шведская поп-группа, образованная в 1990 году. Их музыкальный стиль сочетает в себе элементы поп-музыки, дэнса и электроники. Группа стала популярной благодаря хитам “All That She Wants”, “The Sign”, “Don’t Turn Around” и “Beautiful Life”. Эти композиции не только покорили чарты во многих странах мира, но и остаются классикой жанра до сих пор. Ace of Base оставили неизгладимый след в истории поп-музыки, их мелодии до сих пор радуют слушателей по всему миру. Скачать музыку 2024 года и слушать онлайн бесплатно mp3.

 2. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

 3. great put up, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector do not notice this. You should proceed your writing. I’m confident, you have a great readers’ base already!

 4. Привет, любители азартных приключений! Предлагаю обмениваться своим восхищением от цифрового игрового дома “Селектор онлайн казино”. Это не всего лишь веб-сайт для игр, это абсолютный вселенная волнения и забав! Здесь я обнаружил все, что мне требуется: вариативность игр, щедрые бонусы и моментальные выплаты. Но главное – это окружение, которая царит здесь. Виртуальные приключения, удивительные турниры и милосердное сообщество игроков делают каждую игру незабываемой! Присоединяйтесь к “казино Селектор” и окунитесь в мир захватывающих развлечений!

 5. Привет всем! Я с восторгом поделюсь своим опытом геймплея на сайте “ап икс официальный сайт“. Это место, где азарт и забавы встречаются в захватывающем сочетании. Многообразие игр, щедрые премии и профессиональная поддержка делают процесс опыт незабываемым. Присоединяйтесь и ощутите эмоции успеха вместе с “ап икс официальный сайт”!

 6. Привет, поклонники азартных приключений! Планирую рассказать своим восторгом от онлайн гемблинг-дома “официальный сайт казино селектор”. Это не только ресурс для игр, это полный вселенная эмоций и занимательностей! Здесь я обрел все, что мне нужно: многообразие игр, щедрые бонусы и скоростные выплаты. Но самое – это обстановка, которая преобладает здесь. Имитированные приключения, восхитительные турниры и доброжелательное сообщество игроков делают каждую игру неизгладимой! Присоедините к “Селектор играть” и окунитесь в область увлекательных развлечений!

 7. Привет всем! Я с восторгом поделюсь своим опытом игры на сайте “чемпион казино официальный сайт вход“. Это место, где азарт и игры встречаются в захватывающем сочетании. Многообразие геймплеев, щедрые привилегии и опытная поддержка делают геймплей опыт памятным. Присоединяйтесь и ощутите волнение триумфа вместе с “champion casino”!

 8. Привет всем! Я с удовольствием поделюсь своим практикой геймплея на сайте “http://budnica-school.ru/“. Это территория, где страсть и забавы встречаются в захватывающем сочетании. Разнообразие игр, генерозные бонусы и профессиональная поддержка делают геймплей опыт запоминающимся. Присоединяйтесь и ощутите волнение триумфа вместе с “сайт адмирал х”!

 9. Привет всем! Я с восторгом поделюсь своим практикой процесса на сайте “https://kazanskoe-nikolay.ru/“. Это район, где азарт и игры встречаются в захватывающем сочетании. Многообразие игр, генерозные бонусы и профессиональная поддержка делают игровой опыт незабываемым. Присоединяйтесь и ощутите волнение успеха вместе с “7k casino зеркало рабочее скачать онлайн”!

 10. Привет всем! Я с радостью поделюсь своим практикой игры на сайте “1 гоу казино“. Это место, где азарт и игры встречаются в пленительном сочетании. Многообразие геймплеев, благодарные бонусы и квалифицированная поддержка делают геймплей опыт запоминающимся. Присоединяйтесь и ощутите эмоции победы вместе с “1go casino зеркало”!

 11. Hi my loved one! I want to say that this post is amazing, nice written and come with almost all significant infos. I?¦d like to peer extra posts like this .

 12. Привет всем! Я с удовольствием поделюсь своим опытом геймплея на площадке “up x зеркало“. Это место, где волнение и развлечения встречаются в захватывающем сочетании. Разнообразие геймплеев, щедрые премии и опытная поддержка делают игровой опыт памятным. Присоединяйтесь и ощутите волнение победы вместе с “up x”!

 13. Здравствуйте, комрады! Стремлюсь поделиться своими эмоциями о казино kent casino игровые автоматы. Этот сайт прямо удивляет многообразием игр и особенной обстановкой риска! Великолепная графика, быстрые выплаты и привлекательные подарки формируют процесс игры неповторимым. Честная развлечение и высший класс безопасности — это то, что вдохновляет меняет возвращаться повторно. Рекомендую всем, кто ценит качественный отдых и массивные призы

 14. Добрый день, друзья! Стремлюсь рассказать собственными эмоциями о казино казино кент официальный сайт. Этот портал просто поражает разнообразием игр и особенной атмосферой риска! Превосходная графика, мгновенные вознаграждения и соблазнительные бонусы формируют игровой процесс незабываемым. Порядочная забава и высокий класс защищенности — это то, которое заставляет меняет возвращаться снова и снова. Предлагаю всем, кто дорожит качественный отдых и крупные призы

 15. Добрый день, комрады! Хочу обмениваться своими эмоциями о клубе 1xbet слоты официальный сайт. Этот портал прямо впечатляет разнообразием экспериментов и особенной атмосферой волнения! Великолепная графика, мгновенные выигрыши и привлекательные бонусы делают процесс игры неповторимым. Интегральная забава и повышенный класс секретности — таково то, которое заставляет меняет возвращаться еще раз. Рекомендую всем, кому дорожит высококачественный передышку и большие награды

 16. Привет, приятели! Хочу обмениваться своими эмоциями о клубе казино драгон мани. Этот портал просто поражает многообразием проектов и особенной атмосферой волнения! Отличная изображение, быстрые вознаграждения и привлекательные премии делают игровой процесс неповторимым. Честная игра и повышенный класс защищенности — это то, которое заставляет передвигает возращаться еще раз. Предлагаю каждому, кому дорожит качественный отдых и крупные награды

 17. Добрый день, приятели! Желаю поделиться личными ощущениями о казино вулкан игровые автоматы. Этот портал напросто удивляет многообразием экспериментов и особенной обстановкой волнения! Отличная графика, быстрые вознаграждения и соблазнительные подарки делают процесс азарта неизгладимым. Порядочная развлечение и высший степень защищенности — таково то, какое вдохновляет меняет возращаться повторно. Предлагаю всем, тем уважает высококачественный отдыхание и крупные призы

 18. Привет, приятели! Стремлюсь рассказать собственными эмоциями о казино кент казино зеркало. Этот ресурс просто впечатляет различием экспериментов и неповторимой атмосферой риска! Превосходная визуализация, мгновенные выплаты и привлекательные премии создают процесс игры неизгладимым. Порядочная игра и высший уровень защищенности — это то, которое вдохновляет меня возращаться еще раз. Предлагаю всему миру, кто ценит высококачественный передышку и массивные призы

 19. Привет, друзья! Стремлюсь обмениваться личными эмоциями о казино официальный сайт игрового дома лев. Этот сайт напросто удивляет многообразием экспериментов и уникальной атмосферой волнения! Великолепная визуализация, тутовые выигрыши и привлекательные премии создают игровой процесс незабываемым. Интегральная игра и высокий уровень секретности — это то, которое заставляет передвигает приходить снова снова и снова. Советую каждому, тем дорожит качественный передышку и большие награды

 20. Привет, друзья! Желаю рассказать собственными эмоциями о зале плей фортуна официальный сайт. Этот сайт просто поражает разнообразием игр и особенной энергией волнения! Отличная изображение, быстрые выигрыши и соблазнительные премии формируют игровой процесс неизгладимым. Интегральная забава и повышенный степень секретности — это то, какое заставляет меняет приходить снова повторно. Советую всему миру, кто дорожит высококачественный отдых и массивные награды

 21. Добрый день, друзья! Желаю обмениваться личными впечатлениями о казино азино 777. Этот ресурс прямо удивляет различием проектов и особенной атмосферой волнения! Отличная визуализация, тутовые вознаграждения и привлекательные подарки создают процесс азарта неповторимым. Честная развлечение и высокий класс секретности — это то, которое заставляет передвигает возращаться еще раз. Советую всем, кому ценит качественный отдыхание и большие призы

 22. Здравствуйте, комрады! Хочу поделиться собственными впечатлениями о клубе Ап Икс. Этот ресурс напросто впечатляет различием игр и уникальной обстановкой азарта! Отличная визуализация, быстрые вознаграждения и привлекательные бонусы создают игровой процесс неповторимым. Честная игра и высокий класс безопасности — это то, которое заставляет меня возвращаться снова и снова. Советую всем, кому уважает качественный отдыхание и массивные призы

 23. Привет, друзья! Желаю рассказать своими впечатлениями о казино официальный. сайт. казино.. Этот ресурс просто поражает разнообразием игр и уникальной обстановкой волнения! Превосходная графика, быстрые вознаграждения и привлекательные премии создают процесс азарта неповторимым. Честная забава и высший уровень секретности — вот то, которое заставляет передвигает приходить снова снова и снова. Рекомендую всем, кому ценит качественный отдых и массивные награды

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *